куќарка зборник
зборник - Н - Ш Print E-mail
Written by sekira   
понеделник, 31 мартин 2008 14:25
Article Index
зборник
Н - Ш
All Pages
Н

насад - 
англиски: stand 

Њ

О

одгледување на шуми - 
англиски: silviculture

обрт - 
англиски: turnover

П

прореда - 
англиски: thinning 

Р

С

сеча - 
англиски: felling, logging

сечив етат  (именка)
англиски: annual available cut 

стебло(именка) -
англиски: bole, trunk of a tree.

Т

турнус на сеча - 
англиски: felling cycle

Ќ

У

управување - 
англиски: managment

Ф

Х

хлороза(именка) - побледување или пожолтување кај растенијата предизвикано од недостаток на хранливи материи или недостаток на светлина.
англиски - chlorosis

Ц

Ч

чиста сеча(именка) - површина на шумско земјиште од која неодамна сите дрвја биле исечени.
англиски: clearcut

чиста сеча(глагол) - процес на отстранување на сите дрвја, големи и мали од еден насад во една шумска операција.
англиски: clearcutting

Џ

Ш

 

 

 LAST_UPDATED2
 
Comments (4)
управување
1 вторник, 15 април 2008 13:07
???
управување = стопанисување
раководење
2 среда, 09 јули 2008 13:15
Bojan Simovski
раководење = менаџирање?
VIVIPARITET
3 сабота, 27 јуни 2009 13:16
ivan
Karekteristika kaj LARIX DECIDUA (ARISH) Od samata SHISHARKA da se sozdade nova edinka..
Re:
4 вторник, 13 септември 2011 13:15
DAWNHAYES33
Following my investigation, billions of people in the world get the home loans at various banks. Thence, there is good chances to receive a bank loan in every country.
Можете да пишете коментар на текстот. За тоа потребно е да се регистрирате во прозорчето за регистрација.

поддршка

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner