куќарка новости
инфо
Плаќаат за да се задржат шумите Print E-mail
Written by Фиданка   
среда, 13 јануари 2010 09:58

КВЕРЕНЦИЈА, Бразил - Хозе Марколини, фармер од Кверенција, има дозвола од бразилската влада да срамни со земја 12.500 акри тропска шума година за една година да создаде високопрофитабилни нови полиња со соја. Меѓутоа, тој вели дека се бори со неговата совест.

LAST_UPDATED2
Read more...
 
Дрвокрадците сечат, несовесни службеници помагаат Print E-mail
Written by OzOnAIR   
четврток, 17 декември 2009 21:06

Вработени во „Македонски шуми“ се длабоко вмешани во криминалот, а за тоа сведочат многубројните дисциплински постапки и отказните решенија

Атаката на дрвокрадците на македонските шуми и пустошот што го оставаат зад себе сé уште им создаваат главоболки на надлежните, кои од петни жили се обидуваат да им застанат на патот.Иако грејната сезона почна пред месец и половина и сите семејства треба да ги имаат обезбедено резервите со дрва, пилите на дрвокрадците сé уште се активни низ шумите.

Извор: Нова Македонија, 17.XII 2009.

Read more...
 
Македонија испушта најмногу CO2 по жител Print E-mail
Written by Фиданка   
понеделник, 14 декември 2009 10:46

Македонија води по испуштање на јаглероден диоксид по жител, но за тоа во јавноста се зборува многу малку“, вели Душко Христов од НВО „4х4х4 балкански мостови“ и национален координатор на движењето БЕЛЛС за Македонија.

Read more...
 
Научниците збунети - тајмаут во глобалното затоплување Print E-mail
Written by Фиданка   
вторник, 24 ноември 2009 10:21

Од Кјото до Копенхаген

Глобалното затоплување изгледа е стагнирано. Климатолозите се збунети од тоа зошто просечните глобални температури престанаа да се зголемуваат во последниве 10 години. Некои ова му го препишуваат на недостигот на сончеви пеги, додека, пак, други тоа го објаснуваат со океанските струи.

Read more...
 
Скапотијата и криминалот ќе ни ги истераат шумите низ оџак Print E-mail
Written by OzOnAIR   
понеделник, 10 август 2009 20:12

Побарувачката за огревно дрво предизвика дрвокрадците да станат силно организирани структури, во кои секој си ја знае улогата: стражар, сечач, водач на магариња, возач на камион, трговец... Се вооружуваат сé повеќе, а ги има во сите краишта на земјава.

LAST_UPDATED2
Read more...
 
«StartPrev1234567NextEnd»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Од сега, па натаму во Документите можете да ја погледнете дигиталната верзија на Списанието на Јавното претпријатие за стопанисување со шуми „Македонски шуми“ - Наши шуми.

поддршка

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner